Hva er WordPress Multisite?

WordPress Multisite lar deg opprette et helt nettverk av nettsteder drevet av en enkelt WordPress-installasjon.

Du kan enten holde nettverket ditt privat og bruke det til å drive ditt eget nettverk av nettsteder – som en lokal virksomhet som lager et nettverkssted for hvert sted. Eller du kan gjøre nettverket ditt offentlig og la folk registrere og opprette egne nettsteder i nettverket ditt, som WordPress.com.

Mens hvert nettsted får sitt eget dashbord, drives alt av en enkelt WordPress-installasjon og en enkelt database, og individuelle nettstedseiere har ikke så mye kontroll.

I dette innlegget vil vi dele litt mer om hvordan WordPress Multisite fungerer og når det er, eller ikke er, en god ide å bruke Multisite. Deretter viser vi deg trinn for trinn hvordan du setter opp ditt eget WordPress Multisite-nettverk.

Hvordan fungerer WordPress Multisite?

WordPress Multisite er en kjerne WordPress-funksjon, selv om den ikke er aktivert som standard.

Når du aktiverer det, vil du få et nytt nettverksadministrasjonspanel der du kan administrere alle nettstedene i nettverket. WordPress Multisite legger også til en ny nettverksadministrator-brukerrolle, som er den eneste typen brukerkonto som får tilgang til det nevnte dashbordet.

Der kan du ta avgjørelser som:

 • Hvorvidt brukere kan registrere eller opprette egne nettsteder eller ikke.
 • Hvilke temaer og plugins er tilgjengelige for nettverkssider.
 • Hvor mye kontroll de enkelte nettstedseierne har, for eksempel om de kan deaktivere noen av programtilleggene du har gjort tilgjengelig manuelt eller ikke.

Hvert nettsted vil også få sitt eget WordPress-dashbord der folk kan administrere innhold, temaer og plugins. I motsetning til et vanlig WordPress-nettsted, kan individuelle nettstedsadministratorer imidlertid ikke installere sine egne temaer eller plugins – de kan bare velge fra alternativene som den generelle nettverksadministratoren har aktivert.

Hvordan WordPress Multisite fungerer på et teknisk nivå

WordPress Multisite lar deg lage ubegrensede nettverkssider, men det er en stor forskjell i hvordan WordPress lagrer dataene for disse nettstedene.Hvis du skulle opprette flere enkeltsider som WordPress installerer, ville hvert nettsted fått sin egen database og filer. Imidlertid, med WordPress Multisite, deler alle nettstedene den samme databasen og filene.

Misha Rudrastyh har en flott oversikt over hvordan en Multisite-database fungerer hvis du vil ha et dypere teknisk utseende, men i utgangspunktet:

 • WordPress vil lage noen nye databasetabeller for hvert nettverksnettsted.
 • WordPress deler noen tabeller mellom alle nettverkssidene .- spesielt wp_users.

For å organisere filene for hvert nettverkssted legger WordPress til en mappe for hvert nettverksnettsted i opplastingsmappen. For eksempel:

 • Enkelt nettsted – opplastinger lagret i wp-innhold / opplastinger / år / måned
 • Multisite – opplastinger lagret i wp-content / uploads / NETWORK_SITE / år / måned

Når bør du bruke WordPress Multisite?

WordPress Multisite er et godt alternativ hvis du er:

 • Bygge et nettverk av nettsteder med lignende funksjonalitet.
 • Ser etter å skape et sted der individuelle brukere kan lage sine egne nettsteder, som WordPress.com. Noen plugins for medlemskap kan til og med integreres med Multisite, slik at du kan belaste folk for å opprette et nettsted i nettverket ditt.

For den første brukssaken vil noen få eksempler være en:

 • Fysisk virksomhet med et eget nettsted for hvert forskjellige sted.
 • Universitet med et eget nettsted for hver avdeling eller fakultetsmedlem.
 • Eiendom / forsikringsbyrå med en egen side for hver agent.
 • Etc.

For eksempel er Georgia State University nettstedet en WordPress Multisite installasjon med over 150 nettverkssider for forskjellige avdelinger, funksjoner, etc.

Balanse mellom ekstern og intern skjønnhet

Begynn å bygge din fantastiske nettbutikk, blogg eller ditt nye nettsted nå, gratis. Det er lett å komme i gang

Gratis nettsted

Benny Adolfsen
Benny Adolfsen

Jeg har 20 år i bransjen som webdesigner og webutvikler. Mine spesialområder er oppbygging og integrasjon av forretningsbaserte nettsider for det profesjonelle markedet. Jeg er ekspert på WordPress, WooCommerce og Elementor. I tillegg har jeg gode kunnskaper innen en rekke programmer og verktøy for både grafisk design og webdesign.

Articles: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *